Järjestyksenvalvojia tarvitaan mm. yleisötilaisuuksissa, niin yleisissä kokouksissa kuin yksityistilaisuuksissa, leirintäalueilla, matkustaja-aluksilla ja majoitus- ja ravitsemisliikkeissä.
Järjestyksenvalvojan tehtävä
Järjestyksenvalvojan tehtävänä on valvoa järjestystä ja turvallisuutta estäen rikoksia ja onnettomuuksia tapahtumassa tai toimialueellaan. Järjestyksenvalvoja edistää yleisön turvallisuutta toimimalla asiallisesti ja tasapuolisesti, sovinnollisuutta edistäen, ensisijaisesti neuvoin ja kehotuksin. Mikäli muihin toimenpiteisiin on ryhdyttävä, on toimenpiteiden oltava perusteltuja eikä vahinkoa ja haittaa saa aiheuttaa enempää kuin on välttämätöntä tehtävän suorittamiseksi.
Järjestyksenvalvonta ei ole vain välttämättömyys tapahtumissa, vaan myös merkittävä osa esimerkiksi yökerhokokemusta. Asiakaspalveluhenkiset järjestyksenvalvojat huolehtivat asiakkaiden viihtyvyydestä sujuvalla vuorovaikutuksella asiakkaiden kanssa, mutta estävät myös käytöshäiriöitä sekä turvaavat kaikkien turvallisuutta palovaarojen ja muiden riskitekijöiden varalta.
Mitä eroa on järjestyksenvalvojalla ja vartijalla?
Järjestyksenvalvojan tehtävänä on valvoa järjestystä ja turvallisuutta estäen rikoksia ja onnettomuuksia tapahtumassa tai toimialueellaan. Vartija puolestaan keskittyy omaisuuden, tilojen ja kiinteistöjen tai erikseen määriteltyjen henkilöiden suojaamiseen. Eli yksinkertaisesti vartija turvaa omaisuutta ja kiinteistöjä, kun taas järjestyksenvalvoja huolehtii ihmisten ja tapahtuman turvallisuudesta.
Kuka on järjestyksenvalvoja?
Järjestyksenvalvojan tunnistaa keltaisesta tunnistelaatasta tai tunnisteliivistä, josta löytyy sanapari ”Järjestyksenvalvoja - Ordningsvakt” merkittynä mustalla tai tummansinisellä tekstillä. Järjestyksenvalvontaorganisaatiossa esimiesasemassa oleva voi poliisin määräyksestä käyttää oranssia tunnisteliiviä, josta löytyy myös sanapari ”Esimies – Förman”.
Järjestyksenvalvojana ei voi toimia kuka tahansa, vaan poliisi voi hyväksyä henkilön järjestyksenvalvojaksi enintään viideksi vuodeksi kerrallaan. Järjestyksenvalvojaksi voidaan hyväksyä henkilö, joka on suorittanut sisäministeriön määrittämän 40 tuntia kestävän järjestyksenvalvojan peruskoulutuksen. Voimankäyttövälineitä, kuten kaasusumutinta ja teleskooppipatukkaa varten täytyy suorittaa omat koulutukset erikseen ja itse järjestyksenvalvojan peruskurssi täytyy kerrata 8 tunnin koulutuksella vähintään viiden vuoden välein. Pelkkä kouluttautuminen ei silti riitä siihen, että järjestyksenvalvojaksi voidaan hyväksyä, vaan henkilön täytyy olla lisäksi täysi-ikäinen, rehellinen ja luotettava sekä henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään sopiva.
Millaisissa paikoissa järjestyksenvalvojat työskentelevät Senso Securityllä?
Meillä järjestyksenvalvoja pääsee työskentelemään monipuolisissa paikoissa. Meille tärkeää ovat tyytyväiset asiakkaat, mutta myös tyytyväiset työntekijät. Siksi haluamme pitää kiinni siitä, että voimme toimittaa aina oikeanlaisen ja -tasoisen järjestyksenvalvojan asiakkaan tarpeisiin sopien!
Vasta järjestyksenvalvojankortin saaneiden kanssa aloitamme yleensä tapahtumista, kuten festareista tai jalkapallo-otteluista, joissa työskentelemme niin sanotusti ryhmänä. Näin pääsemme yhdessä ottamaan kosketuspintaa siihen, mitä työ on ja me näemme, minkälainen tekijä on kyseessä: kokeneemmat näyttävät esimerkkiä työskentelystä ja aloitteleva näkee, kuinka käytännössä tulee toimia. Erityisesti kesäisin on mahdollista kerryttää hyvää kokemusta alalle erilaisten isompien tapahtumien kautta!
Seuraava askel on usein pikaruoka-ravintolat, joihin vaaditaan jo täyttä otetta ja valmiutta toimia itsenäisesti ammattilaisena. Pikaruoka-ravintoloissa pidetään kokonaisvaltaisesti järjestystä ja turvallisuutta sekä asiakaskokemusta yllä huolehtimalla samalla myös ravintolan siisteydestä, asiakkaan toiveita kuunnellen.
Kokemuksen karttuessa päästään siirtymään myös muihin ravintoloihin, pubeihin sekä yökerhoihin. Näihin vaaditaan jo kokemusta ja osaamista, aitoa ammattitaitoa! Näissä paikoissa on usein kaksi tai useampia järjestyksenvalvojia, mutta useassa paikassa työskennellään myös itsenäisesti. Kokemuksen karttuessa on mahdollista päästä työskentelemään myös niin sanottuina pienryhminä esimerkiksi opiskelijatapahtumiin tai muihin pienempiin tilaisuuksiin esimerkiksi erilaisiin avajaisiin.
Miksi valita Senso Security?
Kuten jo edellä mainitsimme, meille ensiarvoisen tärkeää ovat tyytyväiset asiakkaat, mutta myös tyytyväiset työntekijät. Yhteistyö kanssamme on joustavaa ja pyrimme täyttämään aina asiakkaan toiveet järjestyksenvalvonnasta niin, että kaikki ovat tyytyväisiä!
Tietosuojalauseke | © Senso Security 2021