Estä mökkimurto

Kesän mökkisesongin loppuminen tietää mökkimurtosesongin alkamista. Tyhjilleen jäävät mökit riittämättömällä suojauksella ovat helppoja kohteita murtovarkaille. Erityisesti syksyn ja talven pimeys sekä mökkien syrjäiset sijainnit helpottavat murtoja entisestään. Mökin suojaukseen talven ajaksi kannattaa kiinnittää erityistä huomiota varsinkin silloin, jos mökillä ei tule talvisin juurikaan vierailtua.

Kun jätät mökkiä talviteloille,

  • Huolehdi riittävästä ja toimivasta lukituksesta. Kiinnitä huomiota ovien rakenteelliseen murtosuojaukseen, mutta huolehdi myös, että ovista löytyy takalukittuvat käyttölukot. Voit myös parantaa lukitusta varmuuslukolla. Muista vaihtaa lukot, mikäli kaikki avaimet eivät ole tallella! Huolehdi myös vara-avaimet talteen ja pois tyypillisimmistä vara-avaimen säilytyspaikoista, kuten kynnysmaton tai kukkaruukun alta. Tarkista ovien lisäksi ikkunoiden lukitus.

  • Huolehdi riittävästä valaistuksesta. Tontilta olisi hyvä löytyä liiketunnistimella tai ajastimella varusteltuja valaisimia. Murtovaras valitsee mielummin hämärän kuin valoisan paikan työskentelyynsä. Toivota siis murtovaras ei-tervetulleeksi heti tontille saapuessa!

  • Huolehdi, että kiinteistöstä löytyy toimiva turvajärjestelmä. Turvajärjestelmä tuo ennen kaikkea oikeudellista turvaa tallenteinensa, mutta kameravalvonnasta kertova kyltti sekä tarrat saattaa myös toimia hyvänä karkottimena kutsumattomille vieraille. Järjestelmästä on myös hyötyä vakuutuskorvausten kannalta, mikäli kiinteistössä tapahtuu vahinkoa!

  • Pidä mökki asutun näköisenä. Hyödynnä ajastinta valoissa sekä radiossa ja unohda hyvällä omallatunnolla kahvikuppi pöydälle. Anna vaikutelma, että mökillä olisi jatkuvasti joku paikalla. Jätä myös verhot auki, jotta varas näkee, ettei kiinteistössä ole mitään anastettavaa.

  • Sovi mökkinaapureiden kanssa, että jokainen informoi toistaan sekä tarvittaessa poliisia, mikäli alueella havaitaan epämääräistä liikettä. Murtovarkaat usein tutkivat paikat valmiiksi ennen murtautumista, mutta vaihtavat kyllä nopeasti maisemaa, kun huomaavat, että heidät ja heidän aikeensa on huomattu.

Lisäksi muista, että

  • Älä jätä arvoesineitä mökille. Älä jätä mitään sellaista, joka olisi helppo myydä pimeillä markkinoilla tai verkossa. Eli toisin sanoen älä jätä mökille aseita, alkoholia, elektroniikkaa, käteistä rahaa tai koruja. Jos kuitenkin arvokasta omaisuutta täytyy jättää mökille, kuvaa omaisuus ja ota tunnisteet ylös, kuten sarjanumerot sekä merkkaa omaisuus tarvittaessa tunnistettavaksi.

  • Älä auraa talvella mökkitietä turhaan. Jätä murtovarkaalle mahdollisuus kiinni jäämiseen.

  • Älä jätä postilaatikkoa turhaan kesän jäljiltä tienvarteen. Näin laatikko ei täyty vahingossakaan turhaan ja välitä tietoa siitä, ettei mökillä olekaan ketään.

Tehokkain keino ennaltaehkäistä murtoja on yksinkertaisesti varautuminen. Suomessa murtoja tehdään kaikkina vuorokauden aikoina, joten valppautta tarvitaan aamusta yöhön.

Muista myös, että vakuutukset kattavat varastettuja tavaroita, mutta murron aiheuttamaa turvattomuuden tunnetta vakuutukset eivät kata. Panosta siis kiinteistön suojaamiseen niin mökillä kuin kotonakin vuorokauden- ja vuodenajasta riippumatta!

Senso Security on Pohjois-Suomessa toimiva monipuolinen turvallisuusalan yritys.
YHTEYSTIEDOT

Gneissitie 8 B 15,

90620 Oulu

info@sensosec.fi

044 241 4305

Tietosuojalauseke  | © Senso Security 2021

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram