Laki määrittelee, missä tilanteissa järjestyksenvalvoja sekä vartija saa voimakeinoja käyttää.
”Jos henkilö koettaa vastarintaa tekemällä välttää pääsyn estämisen, paikalta poistamisen, kiinniottamisen, 46 §:ssä tarkoitetun tarkastuksen tai 47 §:ssä tarkoitetun poisottamisen taikka pakenee kiinniottamista, järjestyksenvalvojalla sekä vartijalla on oikeus käyttää sellaisia henkilön pääsyn estämiseksi, paikalta poistamiseksi tai kiinniottamiseksi taikka tarkastuksen suorittamiseksi tai esineen ja aineen poisottamiseksi tarpeellisia voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina, kun otetaan huomioon henkilön käyttäytyminen, tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus ja muut olosuhteet.”
Voimankäyttövälineet
Järjestyksenvalvojalle ja vartijalle sallittuja voimankäyttövälineitä ovat
Lisäksi yksityisen turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan palveluksessa olevalla järjestyksenvalvojalla sekä vartijalla voi olla teleskooppipatukka. Sekä vartijalle sallittuna voimankäyttövälineenä ampuma-aselain (1/1998) 2 §:ssä tarkoitettu ampuma-ase.
Kaasusumutin
Kaasusumuttimella tarkoitetaan lain mukaan välinettä, jolla voidaan levittää ilmaan kyynelkaasua. Kaasusumuttimeksi katsotaan myös väline, jolla voidaan levittää vastaavan kaltaista lamaannuttavaa ainetta. Ainetta levitetään joko sumuna, juovana, vaahtona tai geelinä, riippuen sumuttimen tyypistä. Vaikuttavaa ainetta levitetään yleisimmin kohdehenkilön kasvojen alueelle.
Paprika- eli OC-sumutin, joka on yleisimmin viranomaisten käytössä, aiheuttaa kohdehenkilön iholle tai silmiin joutuessaan voimakasta kirvelyä sekä voimakasta poltteen tunnetta, jonka vaikutuksesta normaalitapauksissa näkökyky häiriintyy tai häviää 10–20 minuutiksi. Lyhenne OC tulee sanoista Oleoresin Capsicum, joka on paprikakasveista saatavaa uutetta. Capsicum-lajikkeiden vaikuttava aine kapsaisiini on tunnettu erittäin voimakkaan mausteaineena ja sitä on hyödynnetty itsepuolustuksessa jo 2300 vuotta sitten. OC-sumuttimesta käytetään usein virheellisesti nimitystä pippurisumutin.
Kaasusumuttimen etuina voidaan pitää mm. tehokkuutta ongelmaryhmiin, kuten huumeiden käyttäjiin sekä eläimiin, ympäristöystävällisyyttä sekä työturvallisuutta, sillä sitä voidaan käyttää etäisyyden päästä. Sumutin on myös vähemmän vaarallinen voimakeino, eikä se jätä yleensä vammoja.
Kaasusumuttimen hankkiminen sekä hallussapito edellyttää poliisin myöntämää lupaa. Sumuttimen luvanvaraisuudesta säädetään ampuma-aselaissa: kaasusumuttimen luvaton hankkiminen ja hallussapito ovat ampuma-aserikoksena rangaistavia tekoja.
Kaasusumutin on ollut Suomen poliisin virallinen voimankäyttöväline 27.1.1999 lähtien.
Käsiraudat
Suomalaisessa oikeuskäytännössä käsirautojen käyttö on sallittua mm. seuraavissa tilanteissa:
Ihmisen kahlitseminen käsirautoihin ilman perusteita voidaan katsoa vapauden rajoittamiseksi eli vapaudenriistoksi. Oikeutuksen käsirautojen käyttöön tutkii tapauskohtaisesti viranomainen ja rangaistavuudesta päättää tuomioistuin.
Teleskooppipatukka
Teleskooppipatukalla tarkoitetaan avattuna vähintään 45 senttimetriä ja enintään 70 senttimetriä pitkää patukkaa, joka voidaan kuljetusta varten painaa kokoon. Teleskooppipatukka ei suljettuna juurikaan erotu varustevyöstä, joten sitä on helppo pitää mukana.
Teleskooppipatukan käyttöä on erikseen harjoiteltava, jotta mahdollisessa käyttötilanteessa patukan käytettävyys ei laske sillä, ettei patukka lukitukaan käyttöasentoon. Teleskooppipatukka on siis valmistettu kahdesta tai kolmesta sisäkkäisestä metalliputkesta, jotka avattuina lukittuvat toisiinsa kitkan vaikutuksesta. Teleskooppipatukka avataan voimakkaalla liikkeellä, joka lukitsee patukan käyttöasentoon. Avausliike sekä avauksesta aiheutuva ääni yhdessä voivat toimia jo pelotteena ja selvänä merkkinä voimankäyttövalmiudesta, jolloin patukkaa ei välttämättä tarvitsekaan käyttää. Kitkalukitteiset teleskooppipatukat suljetaan myös näyttävästi: patukan pää lyödään voimakkaasti kovaa pintaa vasten ja lukitus avautuu metalliputkien väliltä. Teleskooppipatukoita on saatavilla myös muovisina sekä erilaisilla lukitusratkaisuilla. Monet lukitusratkaisut vähentävät avaustekniikan aiheuttamia virheitä.
Esimerkiksi Suomen poliisi on siirtynyt käyttämään lähes yksinomaan teleskooppipatukkaa sen kentällä hyväksi havaittujen ominaisuuksien takia. Viranomaisten lisäksi teleskooppipatukkaa saavat pitää hallussaan yleisellä paikalla ainoastaan yksityisistä turvallisuuspalveluista annetussa laissa tarkoitetut turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan palveluksessa olevat vartijat sekä järjestyksenvalvojat, jotka ovat saaneet teleskooppipatukan käyttökoulutuksen. Tiesitkö, että teleskooppipatukan kauppa on kielletty, jollei luovutuksen saajana ole yksityisistä turvallisuuspalveluista annetussa laissa tarkoitettu turvallisuusalan elinkeinoluvan haltija tai voimankäyttökoulutuksen järjestäjä? Eli teleskooppipatukoita ei Suomessa lain mukaan ole luvallista myydä yksityishenkilöille ja niiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty. Teleskooppipatukan säilyttäminen esimerkiksi keräily- tai koristetarkoituksessa on kuitenkin sallittua, eikä vaadi erikseen lupaa.
Voimankäyttövälineiden kantaminen
Voimankäyttövälineitä saa kantaa ainoastaan järjestyksenvalvoja sekä vartija, joka on suorittanut voimankäyttövälineiden käyttäjäkoulutuksen. Turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan palveluksessa oleva järjestyksenvalvoja sekä vartija saa kantaa ja käyttää voimankäyttövälineitä ainoastaan silloin, jos hän on suorittanut voimankäyttövälineiden kertauskoulutuksen. Elinkeinoluvan haltijan on siis järjestettävä vähintään kerran vuodessa järjestyksenvalvojilleen sekä vartijoilleen voimankäyttövälineiden kertauskoulutus tai valvottava, että järjestyksenvalvoja muutoin suorittaa kertauskoulutuksen.
Järjestyksenvalvontatehtävässä ei saa kantaa voimankäyttövälineitä tarpeettomasti, eikä tilapäinen järjestyksenvalvoja saa kantaa ollenkaan tehtävässään voimankäyttövälineitä. Sama pätee vartioimistehtävissä: vartija ei saa tarpeettomasti kantaa voimankäyttövälineitä, eikä väliaikainen vartija saa kantaa voimankäyttövälineitä ollenkaan.
Järjestyksenvalvojan sekä vartijan on kannettava voimankäyttövälineitä asunsa alla siten, että ne eivät ole muiden havaittavissa. Jos välineiden kantaminen asun alla ei ole mahdollista, niitä saa kantaa myös asuun kuuluvissa suljettavissa taskuissa tai vyöhön kiinnitettävissä tai asuun kuuluvissa umpikoteloissa. Patukkaa saa kuitenkin kantaa siltä osin näkyvissä kuin sen kantaminen umpikotelossa tai asun alla ei sen koon vuoksi ole mahdollista.
Kuka voi toimia voimankäyttövälineiden käyttäjäkoulutuksen ja voimankäyttövälineiden kertauskoulutuksen kouluttajana?
Voimankäyttövälineiden käyttäjäkoulutuksen ja voimankäyttövälineiden kertauskoulutuksen kouluttajana voi toimia ainoastaan Poliisihallituksen voimankäyttökouluttajaksi hyväksymä henkilö ja taas ampuma-asetta koskevan käyttäjäkoulutuksen ja ampumiskokeen toimeenpanijana voi toimia ainoastaan Poliisihallituksen asekouluttajaksi hyväksymä henkilö. Poliisiammattikorkeakoulu kouluttaa yksityisen turva-alan järjestyksenvalvojakouluttajia, voimankäyttökouluttajia sekä asekouluttajia.
Tietosuojalauseke | © Senso Security 2021