Palovaroittimella tarkoitetaan laitetta, joka havaitsee savun ja antaa akustisen hälytyksen. Palovaroittimen tehtävänä on havahduttaa pelastautumaan ja sammuttamaan palonalkua. Vaarallisinta tulipalossa on savu, joka täyttää huoneiston minuuteissa. Vain toimiva palovaroitin pelastaa ihmishenkiä.
1.1.2010 tuli voimaan asetus, joka määrää, että palovaroittimia on oltava rakennuksen jokaisessa kerroksessa vähintään 1 kpl jokaista alkavaa 60 asuin-m² kohden. Missään nimessä minimimäärää ei pitäisi kuitenkaan tuijottaa, vaan palovaroittimia olisi hyvä löytyä tiloista, joissa oleskellaan, nukutaan tai joista löytyy esimerkiksi syttymisriskin omaavia sähkölaitteita.
Kuka vastaa palovaroittimien toiminnasta?
Huoneiston haltija, eli asukas, on vastuussa palovaroittimen toimintakyvystä. Asukkaan on hankittava palovaroitin, mutta myös pidettävä huoli siitä, että palovaroitin toimii: palovaroitinta tulee testata testinapista säännöllisesti kuukausittain ja paristo on vaihdettava vuosittain. Lisäksi varoitin tulee vaihtaa uuteen 5-10 vuoden välein.
Asunto-osakeyhtiöissä taloyhtiö vastaa sähköverkkoon kytkettyjen asuntokohtaisten palovaroittimien uusimisesta ja pariston vaihdosta – taloyhtiön on syytä selvittää pariston vaihtoväli ja järjestää paristojen säännöllinen vaihto. Asukkaille puolestaan pitää antaa selkeät ohjeet, kuinka sähköverkkoon kytketyn laitteen kanssa pitää toimia. Asukkaiden täytyy myös vastata omalta osaltaan palovaroittimen toimintakyvystä eli testata varoitin kuukausittain testinapista.
Vain toimiva palovaroitin pelastaa ihmishenkiä. Testitoimenpiteiden lisäksi täytyy huolehtia varoittimen puhtaudesta. Puhdista palovaroitin muutaman kerran vuodessa kevyesti imuroiden tai pyyhi pölyt laitteen päältä. Huomaa kuitenkin, että mikäli käytät kosteaa liinaa, kosteuden pääsy palovaroittimen sisälle on estettävä, sillä kosteus voi vahingoittaa palovaroittimen toimintaa. Huoltotoimenpiteiden jälkeen varmista palovaroittimen toimivuus testinapilla!
Palovaroittimen sijoittaminen
Palovaroittimen oikein sijoittaminen on myös varoittimen oikein toimimisen kannalta erittäin tärkeää. Varoittimet tulisi sijoittaa mahdollisimman lähelle asuinhuoneita/tiloja, joissa oleskellaan. Myös aulatilassa olisi suositeltavaa olla aina palovaroitin. Paras paikka palovaroittimelle on katto, jonne savu nousee ensimmäisenä. Palovaroitin tulee sijoittaa jokaisessa kerroksessa mahdollisimman korkeaan kohtaan. Palovaroitin on oltava katossa vähintään 50 cm etäisyydellä seinistä sekä vähintään 1 m etäisyydellä tuloilmaventtiilistä, jotta ilmavirrat eivät häiritsisi varoittimen toimintaa. Huomioi myös, että pöly, keittiörasvat, kuumuus sekä kosteus voivat aiheuttaa häiriöitä varoittimen toiminnassa.
Ionisoiva vai optinen palovaroitin?
Ionisoiva palovaroitin havaitsee tulipalon ilmassa olevan savun sähkönjohtavuuden perusteella. Ionisoiva palovaroitin sopii kohteisiin, joissa palo voi syttyä nopeasti leimahtaen, sillä se on suunniteltu reagoimaan nopeammin ilmiliekeistä syntyviin palokaasuihin. Ioniset palovaroittimet olivat ennen yleisiä, mutta optiset palovaroittimet ovat korvanneet niitä kaupan hyllyillä.
Optisen palovaroittimen toiminta perustuu laitteen sisäiseen valonsäteeseen, jota ilmassa olevat savuhiukkaset häiritsevät. Optinen palovaroitin havaitsee paremmin kytemällä syttyvät palot, joiden savu on sakeaa. Optisen varoittimen huonopuoli on se, että se voi hälyttää myös muihin ilmassa oleviin hiukkasiin, kuten vesihöyryyn. Käytännössä palovaroitin voi siis laueta hälyttämään vaikkapa kylpyhuoneen oven avattua. Optinen palovaroitin sopii kuitenkin loistavasti pakolliseksi varoittimeksi kotiin kuin myös mökillekin. Uuden tekniikkansa vuoksi optisia palovaroittimia löytyy kaupoista nykypäivänä enemmän verrattuna optisiin.
Me suosittelemme
Meiltä löydät verkkokaupastamme Ajaxin optisen palovaroittimen monipuolisilla ominaisuuksilla. Toisin sanoen varoitin sopii hyvin niin kytemällä syttyville paloille kuin nopeasti leimahtavillekin. Käytännössä palovaroittimesta löytyy savukammio, jossa sijaitsee varoittimen optinen kytkin, joka taas puolestaan koostuu infrapunasäteilijästä sekä valokennosta. Kun savu tunkeutuu savukammioon, valosähköinen vastaanotin havaitsee savun infrapunasäteen vääristymän perusteella ja laukaisee hälytyksen. Lisäksi palovaroittimen ilmaisimet havaitsevat myös lämpötilan vaihtelun: hälytys aktivoituu huonelämpötilan noustessa 60 asteeseen. Itse hälyttämisestä ja varoittamisesta huolehtii 85dB sisäänrakennettu sireeni ja lisäksi varoitin lähettää heti ilmoituksen mobiilisovellukseen palosta. Tiedät siis kotisi, mökkisi, liiketilasi ym. turvallisuuden tilanteen olit itse paikalla tai et!
Tiesitkö, että palovaroitinpäivää vietetään joka vuosi 1.12?
Palovaroitinpäivää vietetään niin Suomessa kuin muissakin Pohjoismaissa. Palovaroitinpäivän tarkoituksena on, että ihmiset keskustelisivat paloturvallisuudesta ja innostuisivat huolehtimaan paloturvallisuudesta. Ota sinäkin tavaksesi viettää palovaroitinpäivää – hoida vaikkapa vuosittainen palovaroittimen paristonvaihto aina 1.12!
Tietosuojalauseke | © Senso Security 2021